Hrvatska ove godine traži 30.000 sezonaca, veliki interes u BiH

Bez autora
Jun 14 2015

Potražnja za sezonskim radnicima na Hrvatskom primorju ove godine znatno je povećana, što pokazuju i brojne ponude objavljene na hrvatskim internet-oglasnicima i portalima za zapošljavanje. Procjene govore da će u oblasti ugostiteljstva, turizma i građevinarstva u susjednoj državi biti angažirano oko 30.000 sezonaca, a vrata su otvorena i radnicima iz BiH. Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kaže da je posebno bh. državljanima s hrvatskim ispravama omogućeno lakše i bolje kretanje na tržištu rada u ovoj susjednoj zemlji. Ulaskom Hrvatske u EU strožije su kontrole, ali i dalje veliki broj naših državljana radi sezonski bez odjavljivanja u BiH, kaže Pupić. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) potvrdili su da su do sada najtraženiji radnici u turizmu, i to uglavnom konobari, kuhari, sobari, prodavači, čistači, kuhinjski radnici, pomoćni konobari i recepcioneri. Također, traženi su i spasioci na plažama i bazenima.

Hrvatska ove godine traži 30.000 sezonaca, veliki interes u BiHPotražnja za sezonskim radnicima na Hrvatskom primorju ove godine znatno je povećana, što pokazuju i brojne ponude objavljene na hrvatskim internet-oglasnicima i portalima za zapošljavanje.

Procjene govore da će u oblasti ugostiteljstva, turizma i građevinarstva u susjednoj državi biti angažirano oko 30.000 sezonaca, a vrata su otvorena i radnicima iz BiH.

Strožije kontrole

Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kaže da je posebno bh. državljanima s hrvatskim ispravama omogućeno lakše i bolje kretanje na tržištu rada u ovoj susjednoj zemlji.

- Ulaskom Hrvatske u EU strožije su kontrole, ali i dalje veliki broj naših državljana radi sezonski bez odjavljivanja u BiH - kaže Pupić.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) potvrdili su za "Avaz" da su do sada najtraženiji radnici u turizmu, i to uglavnom konobari, kuhari, sobari, prodavači, čistači, kuhinjski radnici, pomoćni konobari i recepcioneri. Također, traženi su i spasioci na plažama i bazenima.

Dozvola za boravak

- Najviše sezonskih radnika zaposleno je u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Stranac u RH može raditi na temelju izdane dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, osim ako Zakonom o strancima nije drugačije propisano - naveli su iz HZZ-a.
Kolike su plaće

Plaće sezonskih radnika u Hrvatskoj, ovisno o radnom mjestu, u prosjeku se kreću od 3.000 kuna (780 KM) do 12.000 kuna (3.112 KM). Konobarima u kafićima privatnici u Hrvatskoj nude mjesečno do 4.000 kuna (1.037 KM), dok se onima u restoranima kreću i do 7.000 kuna (1.815 KM). Najbolje su plaćeni kuhari, koji ne zarađuju manje od 7.000 kuna mjesečno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik